- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Nouă candidați pentru președinția USR, inclusiv Elena Lasconi și Cristian Seidler
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Nouă persoane și-au depus candidatura pentru funcția de președinte al USR, până duminică seară, cu doar câteva ore înainte de închiderea termenului de depunere. Printre candidați se numără primarul din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, deputatul Cristian Seidler și activistul Radu Hossu. Unul dintre candidați provine din diaspora.
Conform unor surse politice, cei nouă candidați sunt:
- Gabriel – Mugur Dumitrescu, 54 ani, Ploiești, Prahova
- Robert Andrei Amarandei, 25 ani, Sector 6, București
- Vasile Dincă, 51 ani, Florești, Cluj
- Luiza Oancea, 33 ani, D1, Marea Britanie, Diaspora
- Adrian – Ștefan Dudu, 31 ani, Craiova, Dolj
- Cristian Gabriel Seidler, 43 ani, Sector 5, București
- Eduard Ene, 24 ani, Craiova, Dolj
- Elena Valerica Lasconi, 52 ani, Câmpulung, Argeș
- Radu – Mihai Hossu, activist
Primarul din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, care a obținut un nou mandat cu peste 60% dintre voturi la scrutinul din 9 iunie, și-a anunțat și candidatura pentru președinția României, pe lângă cea pentru președinția USR. Lasconi și-a motivat decizia prin necesitatea reconstrucției partidului și a oferirii unei alternative la actualul partid-stat PSD.
„Românii au întotdeauna dreptate. Mesajul românilor nu trebuie ignorat, ci ascultat. Așa că am decis să-mi depun candidatura pentru președinția USR. Motivul: reconstrucția partidului, singura alternativă în fața partidului-stat,” a scris Lasconi pe Facebook.
Cătălin Drulă, președintele demisionar al USR, a convocat un congres pentru finalul lunii iunie. Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a anunțat că depunerea candidaturilor pentru președinția USR s-a încheiat și că alegerile interne se vor desfășura online, în două tururi, pe 24-25 iunie și 27-28 iunie. Pe 28 iunie va fi anunțat oficial noul președinte al USR, iar Cătălin Drulă îi va preda prerogativele.
Primul care a anunțat că va candida pentru funcția de președinte a fost primarul din Timișoara, Dominic Fritz. Cu toate acestea, Fritz a precizat că nu dorește să-și asume și candidatura pentru alegerile prezidențiale, motiv pentru care a decis să nu candideze. Primarul din Bacău a anunțat, în urmă cu câteva zile, că susține candidatura Elenei Lasconi.
Congresul extraordinar al USR va avea loc pe 29 iunie, când va fi ales și noul Birou Național. „Statutul USR este diferit de alte partide. Noi alegem separat președintele, prin votul tuturor membrilor, este un vot electronic. Biroul Național, structura de conducere colegială, este ales de delegații la Congres,” a explicat Ionuț Moșteanu.
Noua conducere a USR va avea misiunea dificilă de a reconstrui partidul și de a recâștiga încrederea electoratului după rezultatele obținute în alegerile din 9 iunie.